نحوه محاسبه مالیات اصناف
محاسبه نرخ مالیات برای تمامی اصناف یکسان نیست و بسته به عوامل مختلف فرق میکند. عامل تعیین کننده در محاسبه مالیات اصناف، میزان درآمد آنها میباشد. بهطور کلی برای درآمدهای پایینتر از حد تعیین شده حدودا 9 درصد از درآمد برای مالیات در نظر گرفته میشود و برای درآمدهای بالاتر از این نرخ به حدود 25 درصد هم میرسد. این نکته قابل توجه است که نرخ مالیاتی توسط سازمان امور مالیاتی دقیقا براساس درآمدی که خود مودیان و صاحبان اصناف در اظهارنامه مالیاتی به این سازمان تحویل میدهند، محاسبه میشود. بنابراین فعالیتهایی که مربوط به ثبت دقیق تراکنشهای مالی شرکت و ثبت هزینههای خرید و فروش در نرمافزارهای مختلف حسابداری میشوند، اهمیت زیادی در طول سال به منطور محاسبه نرخ مالیاتی خواهند داشت. با توجه به این موضوع صاحبان مشاغل باید درنظر داشته باشند که مشاوره حسابداری بسیار کمک کننده خواهد بود و میتواند از اشتباه در محاسبه مالیات جلوگیری کند. معمولا برای اصناف مختلف یک سقف درآمدی تعیین میشود و در صورتیکه درآمد آنان از این مقدار حداکثر بیشتر شود، مالیات مشخصی برایشان در نظر گرفته میشود. در سال جدید با توجه به شیوع ویروس کرونا در کشور و ایجاد مشکلات جدی برای اصناف مختلف، سقف درآمد برای معافیت تعیینشده از 30 برابر مقدار معافیت مالیاتی به 45 برابر افزایش یافت. بدیهی است که در صورت بیشتر بودن در آمد از 45 برابر، به ازای اختلاف حاصلشده مالیات محاسبه میشود. هر چقدر که میزان درآمد بیشتر باشد، نرخ مالیات هم بیشتر خواهد شد.
به عنوان یک مثال، فرض کنید که سقف معافیت سالانه برای یک صنف 15 میلیون و 600 هزار تومان میباشد و درآمد ماهیانه حدود 2 میلیون است که در سال 24 میلیون میشود. از این 24 میلیون، فقط 8 میلیون و 400 هزار تومان آن شامل مالیات میشود که اگر نرخ مالیات را 15 درصد بگیریم، مبلغ نهایی 1 میلیون و 260 هزار تومان به عنوان مالیات سالانه این صنف محاسبه میشود.
درصد مالیات اصناف
محاسبه نرخ مالیات برای تمامی اصناف یکسان نیست و بسته به عوامل مختلف فرق میکند. عامل تعیین کننده در محاسبه مالیات اصناف، میزان درآمد آنها میباشد. بهطور کلی برای درآمدهای پایینتر از حد تعیین شده حدودا 9 درصد از درآمد برای مالیات در نظر گرفته میشود و برای درآمدهای بالاتر از این نرخ به حدود 25 درصد هم میرسد.
مالیات اصناف مختلف
به منظور پرداخت مالیات سالانه، اصناف و مشاغل مختلف بر اساس نوع فعالیت و حجم کاری به سه گروه دستهبندی میشوند:
گروه نخست اصنافی هستند که میزان درآمد ابرازی آنها بر اساس اظهارنامه مالیاتی، عملکرد دو سال قبل آنها بیشتر از مبلغ 5/5 میلیارد تومان باشد.
دومین گروه اصنافی که درآمد ابرازی آنها بر اساس اظهارنامه مالیاتی عملکرد دو سال قبل، بیشتر از 8/1 میلیارد و برابر یا کمتر از 5/5 میلیارد تومان باشد.
گروه سوم را معمولا کسبوکارهای کوچک با درآمد کمتر تشکیل میدهند که در دو گروه ذکرشده جای نمیگیرند.
در کنار دستهبندی ذکرشده، افرادی که دارنده کارتهای بازرگانی هستند و صاحبان واحدهای تولیدی مختلف، کارخانجات و هتلهای سه ستاره و بالاتر در کنار صاحبان بیمارستانها و کلینیکها، فروشگاههای زنجیرهای و همچنین صاحبان مراکز حملونقل و موسسات حسابداری نیز مشمول پرداخت مالیات سالانه به سازمان امور مالیاتی میباشند.
اشتراک
گزارش
نظرات من